Welkom bij Brusseleir!

"Brusseleir" is een gratis stadsspel voor scholieren van 16 tot 18 jaar in het centrum van brussel. Met een iPhone trekken ze de stad in op zoek naar locaties en verhalen. Het doel is simpel: zoveel mogelijk punten scoren.

Close
 • > Wat is BRUSSELEIR?

  BRUSSELEIR is een stadsspel voor scholieren van 16 tot 18 jaar in het centrum van Brussel. Met een iPhone en stadsplan trekken ze in kleine groepjes de stad in. Op 30 plekken in de stad liggen punten verborgen die de leerlingen kunnen scoren dankzij de gps-functie op de iPhone. Het doel is simpel: zoveel mogelijk punten verzamelen. Het spel duurt 2u30 min en begint en eindigt op de Grote Markt. Het is een geschikte activiteit voor een halve schooldag.

 • > Wie heeft BRUSSELEIR gemaakt?

  Dit stadsspel is een samenwerking tussen USE-IT Brussels en Br(ik. USE-IT Brussels is de gespecialiseerde toeristische dienst voor jongeren. Br(ik staat voor Brussel & ik: de Brusselse servicedesk voor Nederlandstalige studenten.

 • > Waarom kiezen voor BRUSSELEIR als klasuitstap?

  Het spel is leuk, spannend en op maat van jongeren. De leerlingen hebben niet het gevoel dat ze een schoolse activiteit uitvoeren, want ze mogen individueel beslissingen nemen. Maar het is ook meer dan alleen een plezante namiddag! Brusseleir heeft heel wat didactische troeven om de eindtermen te verwezenlijken. Je vindt ze allemaal in het didactisch dossier.

 • > Hoe kan ik het spel krijgen?

  Je vraagt het spel online aan via deze site. Daarna krijg je binnen de twee werkdagen een bericht om de reservatie te bevestigen. Vervolgens neemt een mederwerker van Br(ik contact met je op om de concrete afspraken te maken.

 • > Wat zit er in de spelset?

  In één spelset zitten 20 tot 30 stadsplannen en 4 iPhones. Dat is voldoende om het spel te spelen met één klasgroep.

 • > Voor welke leeftijd?

  Het spel is op maat gemaakt voor de 2 laatste jaren van het secundair onderwijs: jongeren van 16 tot 18 jaar. Jongere leerlingen zijn niet aanbevolen, omdat zij minder makkelijk zelfstandig de stad kunnen intrekken. Wie ouder is dan 18, zal dan weer minder plezier beleven aan de eenvoudige schrijfstijl en aan de selectie van de plekken waar het spel gespeeld wordt.

 • > Voor hoeveel leerlingen?

  BRUSSELEIR is gemaakt op maat van een gemiddelde klas. Een spelset bestaat uit 4 iPhones die worden verdeeld onder de leerlingen. De klas vormt dus 4 groepen die het tegen elkaar gaan opnemen. Het aangewezen aantal per groep zit tussen de 3 en de 7 leerlingen. Het maximum aantal leerlingen per spel is 28. Als je met meer leerlingen naar Brussel komt, zijn er meer spelsets nodig. Het aantal leerlingen kan je specifiëren in je reservatie-aanvraag, en dan maak je best specifieke afspraken met de Br(ik-medewerker.

 • > Wat moet ik voorbereiden?

  - Op deze site kan je een spelhandleiding downloaden. Neem de handleiding door om het spelconcept aan de leerlingen uit te leggen.
  - Een medewerker van Br(ik zal jullie ontvangen op de Grote Markt, de iPhones activeren en het spel aan de groep uitleggen.
  - Gelieve je wel strikt aan de afgesproken uren te houden. Indien je toch vertraging hebt op de dag zelf, gelieven dan zo snel mogelijk contact op te nemen met Br(ik.
  - Een voor- of nabespreking maakt geen deel uit van het spel, maar wie dat wil vindt in het didactisch dossier een kleine vragenlijst die de leerlingen kunnen invullen vooraf en achteraf. De antwoorden kunnen helpen om Brussel te thematiseren in de klas, of gewoon als evaluatie van het spel.

 • > Is het gratis?

  Ja, 'BRUSSELEIR' is gratis. Je hebt wel je lerarenkaart nodig om het spel af te halen. Achteraf moet je de spelset met de 4 iPhones terugbezorgen aan Br(ik. De stadsplannen mogen de leerlingen bijhouden na het spel.

 • > Hoe moet ik reserveren?

  Je kan online reserveren op deze site. Kies een beschikbaar moment uit de online agenda, laat je gegevens achter en je ontvangt meteen een bevestiging van uw aanvraag.
  Opgelet: een medewerker van Br(ik zal je contacteren om finaal te bevestigen. Nadien haal je op het afgesproken moment de spelset af bij Br(ik.

  Indien u geen leerkracht bent in de derde graad van het secundair onderwijs en toch het spel wenst te spelen, gelieve rechtstreeks contact op te nemen met Br(ik om de mogelijkheden te bekijken.

 • > Kan ik het spel spelen met verschillende groepen tegelijk?

  Er zijn drie spelsets beschikbaar, dus 3 groepen kunnen tegelijk het spel spelen. Maak duidelijke afspraken over het ophalen en terugbrengen van de spelsets.

 • > Voor ASO / TSO / BSO / BUSO ?

  'BRUSSELEIR' kan zelfstandig gespeeld worden door leerlingen van de derde graad in ASO / BSO en TSO. Inhoudelijk is er geen kennis vereist die samenhangt met een bepaalde richting. Voor BUSO is het spel niet aanbevolen, tenzij met extra begeleiders. Spreek hierover duidelijk af met Br(ik.

 • > Enkel voor scholen?

  Het uitlenen van de iPhones is voorbehouden aan leerkrachten van de derde graad secundair onderwijs (met lerarenkaart). Leiders van jeugdbewegingen (voor dezelfde leeftijdsgroep van 16 tot 18 jaar) kunnen het spel ook reserveren, maar scholen krijgen voorrang.
  Als je geen leerkracht of leider bent, maar toch graag BRUSSELEIR wil spelen gelieve dan rechtstreeks contact op te nemen met Br(ik om de mogelijkheden te bekijken. Let wel: het spel is echt op maat gemaakt voor 16- tot 18-jarigen en is dus geen aanrader voor bedrijfsuitstappen.

 • > Moet ik zelf een iPhone hebben?

  Neen, er zijn 3 spelsets beschikbaar van 4 iphones die je gratis uitleent bij Br(ik.

 • > Wat moet ik doen tijdens het spel?

  Tijdens het spel kan je het best genieten van een koffie of een trappist op een terras van de Grote Markt. De leerlingen trekken alleen de stad in gedurende 2u30min.

 • > Wat als mijn leerlingen de weg verliezen?

  Elke leerling krijgt een stadsplan van Brussel. De Grote Markt is het middelpunt op deze kaart en een plek die elke Brusselaar uw leerlingen kan aanwijzen.

 • > Is BRUSSELEIR veilig?

  Het spel speelt zich af in het centrum van Brussel. Zoals in elke grote stad kan er altijd iets onverwachts gebeuren, maar het spel moedigt op zich niet aan om iets 'gevaarlijks' te doen. De leerlingen blijven ook altijd in groep, en zijn nooit verder verwijderd dan anderhalve kilometer van de Grote Markt (het begin- en eindpunt).

Waarom kiezen voor het BRUSSELEIR stadsspel in plaats van een traditionele klasuitstap? In het didactisch dossier krijg je een overzicht van de thema's die tijdens het spel aan bod komen, en van de (vakoverschreidende) eindtermen waar de leerlingen zullen aan werken. In de handleiding krijg je een overzicht met veel foto's van hoe het spel werkt.

Om BRUSSELEIR te kunnen spelen heb je twee dingen nodig: een iPhone applicatie en een bijhorend stadsplan van Brussel. Als je het spel komt spelen met je klas (derde graad secundair), krijg je een volledige spelset van Br(ik, dus in principe hoef je dan niets te downloaden.

Heb je zin om het spel zelf eens vooraf te spelen? Als je zelf een iPhone hebt, kan je hier zowel de app als het printbare stadsplan downloaden. Ook iedereen die geen leerkracht is in de derde graad secundair kan hier gratis alles downloaden. Veel plezier!